Therapievormen
Osteopathie
Osteopathie is een manuele geneeskunde die zich richt op het herstel van een verstoord evenwicht binnen het lichaam. Het unieke aan osteopathie is het leggen van linken tussen verschillende lichaamsdelen en organen om daarna de verschillende klachten van de patiënt met elkaar in verband te brengen.
Het eigen herstelvermogen van de patiënt wordt vervolgens gestimuleerd door middel van manuele technieken, zijnde technieken voor het steun- en bewegingsapparaat, de organen, het zenuwstelsel, bloedvaten en de schedel.
De osteopaat gaat op zoek naar de oorzaak van de klachten en het bewegingsverlies waarna deze mobiliteitsvermindering behandeld kan worden.
Elk individu met zijn klachten is anders, dus elke patiënt wordt bijgevolg benaderd door middel van een doelgerichte en individuele aanpak. Daarnaast legt onze praktijk zich ook toe op ‘screenen en preventief behandelen’ om klachten te voorkomen.
Osteopathie is voor iedereen. Ook zwangeren, ouderen en sporters zijn welkom.
Osteopathie bij baby en kind
Na haar basisopleiding osteopathie specialiseerde Astrid zich verder in osteopathie bij baby en kind. Een 2-jarige opleiding die zij genoot aan Panta Rhei te Nederland. De anatomie en fysiologie van een kind is namelijk niet gelijk aan die van een volwassene en vraagt een andere benadering, andere onderzoeks- en behandelmethoden en veel aanpassingsvermogen.
De geboorte van een baby is meestal een blije, maar zeer ingrijpende gebeurtenis. Het is één van de meest stressvolle momenten in zijn of haar leven. Hoewel de meeste bevallingen zonder al te veel grote problemen verlopen, vraagt elk geboorteproces toch een grote flexibiliteit van de baby. Het kindje wordt blootgesteld aan sterke druk- en trekkrachten wanneer de baarmoeder samentrekt en moet zich een weg banen doorheen het bekken van de moeder. Soms kunnen de krachten tijdens de bevalling te groot zijn waardoor compensaties in de schedel, het bewegingsapparaat of de organen van het kindje aanwezig blijven. Ook wanneer er medisch ingegrepen moet worden (vb. keizersnede) is de kans groter dat het kindje bewegingsverliezen oploopt.
Elke verstoring van evenwicht in het lichaam van een baby kan een impact hebben op zijn totale ontwikkeling. Een baby staat namelijk nog aan het begin van zijn ontwikkeling: hij groeit, ontwikkelt motorische vaardigheden, leert praten. Hoe vroeger een verstoring aangepakt wordt, hoe sneller de balans in het lichaam hersteld kan worden.
Behandelingsverloop van een baby in onze praktijk:
Na het vraaggesprek waarin zwangerschap, bevalling en de levensloop van je kindje uitgebreid bevraagd worden, zal de osteopaat je kindje op een zachte manier onderzoeken. Aan de hand van lichte handvattingen worden het hoofdje, de wervelkolom, de ledematen en de organen onderzocht. Indien er belangrijke blokkades worden gevonden, zullen deze met zeer zachte technieken vrijgemaakt worden,
steeds met respect voor je kindje.
.
Dry Needling
Dry Needling is een snelle en efficiënte behandeling om - vaak chronische - spierklachten te verbeteren.
De therapeut gaat hierbij actief op zoek naar verhardingen in de spier, de zogenaamde triggerpoints. De triggerpoints kunnen zowel lokale als wijdverspreide pijn veroorzaken.
Er wordt gebruik gemaakt van zeer dunne, droge en steriele acupunctuurnaalden waarmee de triggerpoints en bijgevolg de spier effectief en snel kunnen worden ontspannen.
Enkele voorbeelden van klachten waarbij dry needling toegpast wordt zijn: tennis- of golferselleboog, nekpijn ten gevolge van spierspanning na een langdurig statische houding (computerwerk), contracturen van hamstrings en quadriceps,…
In onze praktijk wordt Dry Needling altijd gecombineerd met osteopathische technieken.